• RCEP: Manumalo mo se itulagi avanoa

RCEP: Manumalo mo se itulagi avanoa

1

I le maeʻa ai o le fitu tausaga o feutagaiga marathon, o le Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement, poʻo le RCEP - o se mega FTA e aofia ai konetineta e lua - na faʻalauiloaina mulimuli ane ia Jan 1. E aofia ai le 15 o tamaoaiga, o le faitau aofaʻi e tusa ma le 3.5 piliona ma le GDP o le $ 23 miliona. .E tusa ma le 32.2 pasene o le tamaoaiga o le lalolagi, 29.1 pasene o le aofaʻi o fefaʻatauaʻiga i le lalolagi atoa ma le 32.5 pasene o tupe teufaafaigaluega a le lalolagi.

I tulaga tau fefa'ataua'iga i oloa, fa'ataga o tau fa'ataga mo le fa'aitiitiga tele o pa puipui i le va o vaega o le RCEP.Faatasi ai ma le maliega a le RCEP o loʻo faʻamalosia, o le a ausia e le itulagi le faʻatagaina o lafoga i luga o fefaʻatauaʻiga i oloa i tulaga eseese, e aofia ai le faʻaitiitiga vave i le leai o tau, faʻaitiitiga tau suiga, faʻaitiitiga faʻaitiitiga faʻaitiitiga ma oloa faʻapitoa.Mulimuli ane, e sili atu i le 90 pasene o fefaʻatauaʻiga i oloa o loʻo ufiufi o le a ausia le leai o tau.

Aemaise lava, o le faʻatinoina o tulafono faʻaopoopo o le amataga, o se tasi o faʻailoga o le RCEP, o lona uiga o le umi lava e ausia ai le faʻavae mo le faʻaputuina pe a maeʻa le suia o le faʻavasegaina o tau faʻamaonia, e mafai ona faʻaputuina, lea o le a atili faʻamalosia ai le filifili pisinisi. ma filifili tau i le itulagi Asia ma le Pasefika ma faatelevaveina le tuufaatasia o le tamaoaiga iina.

I tulaga tau fefa'ataua'iga i 'au'aunaga, o le RCEP o lo'o atagia ai se ta'iala o le tatalaina fa'asolosolo.O lo'o fa'aaogaina se lisi le lelei mo Iapani, Korea, Ausetalia, Initonesia, Malaysia, Sigapoa ma Brunei, a'o sui e to'avalu o totoe, e aofia ai ma Saina, ua latou fa'aaogaina se lisi lelei ma ua naunau e sui i se lisi le lelei i totonu o le ono tausaga.E le gata i lea, o le RCEP e aofia ai tupe ma fesoʻotaʻiga e avea ma vaega o le faʻasaʻolotoina atili, lea e matua faʻaleleia atili ai le manino ma le ogatasi o tulafono faatonutonu i totonu o sui auai ma taʻitaʻia ai le faʻaauauina o faʻalapotopotoga i le tuʻufaʻatasia o le tamaoaiga i le itulagi o Asia ma le Pasefika.

O Saina e tatau ona faia se sao sili atu ona malosi i le tatala faʻaitulagi.O le uluai FTA fa'aitulagi moni lea e aofia ai Saina ma, fa'afetai i le RCEP, o fefa'ataua'iga ma pa'aga FTA e fa'amoemoe e si'itia mai le 27 pasene i le taimi nei i le 35 pasene.O Saina o se tasi o tagata sili ona faamanuiaina i le RCEP, ae o ana sao o le a taua foi.O le RCEP o le a mafai ai e Saina ona faʻaalia lona gafatia tele o maketi, ma o le a faʻaalia atoatoa le aafiaga o lona tuputupu aʻe o le tamaoaiga.

E tusa ai ma manaoga o le lalolagi, ua faasolosolo malie lava ona avea Saina ma se tasi o nofoaga e tolu.I aso muamua, na o le US ma Siamani na fai mai lena tulaga, ae o le faʻalauteleina o le maketi atoa a Saina, ua tele lava ina faʻamautuina o ia lava i le ogatotonu o le filifili manaoga Asia ma e oʻo lava i mea taua i le lalolagi atoa.

I tausaga talu ai nei, na taumafai Saina e toe faʻaleleia lona atinaʻeina o le tamaoaiga, o lona uiga e ui ina faʻalauteleina ana oloa i fafo ae o le a faʻateleina foi ana oloa mai fafo.O Saina o le paaga sili lea o fefaʻatauaʻiga ma faʻapogai o oloa mai fafo mo ASEAN, Iapani, Korea i Saute, Ausetalia ma Niu Sila.I le 2020, o oloa faaulufale mai a Saina mai sui o le RCEP na oo atu i le $777.9 piliona, e sili atu i le atunuu e auina atu i fafo e $700.7 piliona, toetoe lava tasi vaefa o le aofaʻi o oloa faaulufale mai a Saina i le tausaga.O fa'amaumauga a le Ofisa o Tiute o lo'o fa'aalia ai i totonu o le 11 masina muamua o lenei tausaga, o oloa fa'aulufale mai a Saina ma fa'atau atu i isi sui e 14 RCEP na sili atu i le 10.96 trillion yuan, o lo'o fa'atusalia ai le 31 pasene o le aofa'i o tau fefa'ataua'iga i fafo i lea lava vaitaimi.

I le tausaga muamua ina ua maeʻa le maliega a le RCEP, o le averesi o lafoga faʻaulufale mai a Saina e 9.8 pasene o le a faʻaititia, i le faasologa, i atunuu ASEAN (3.2 pasene), Korea i Saute (6.2 pasene), Iapani (7.2 pasene), Ausetalia (3.3 pasene). ) ma Niu Sila (3.3 pasene).

Faatasi ai ma i latou, o le faʻaogaina o le faʻatagaina o tau faʻatasi ma Iapani e faʻapitoa.Mo le taimi muamua, ua ausia e Saina ma Iapani se faʻasalaga faʻatulafonoina faʻauluuluga lea e matua faʻaititia ai e itu uma le tau i le tele o matata, e aofia ai masini ma meafaigaluega, faʻamatalaga faʻaeletoroni, vailaʻau, alamanuia mama ma ie.I le taimi nei, na o le 8 pasene o oloa gaosi oloa a Iapani o loʻo auina atu i Saina e agavaa mo le leai o se tau.I lalo o le maliega a le RCEP, o le a tuusaunoa e Saina le tusa ma le 86 pasene o oloa gaosi oloa a Iapani mai tau o oloa faaulufale mai i vaega, aemaise lava e aofia ai vailaʻau, oloa mataʻutia, oloa uʻamea, vaega afi ma vaega taʻavale.

I se tulaga lautele, ua siitia e le RCEP le pa maualuga nai lo FTA muamua i le itulagi o Asia, ma o le maualuga o le tatala i lalo o le RCEP e sili atu le maualuga nai lo le 10 + 1 FTA.E le gata i lea, o le RCEP o le a fesoasoani i le faʻaleleia o tulafono faifai pea i totonu o se maketi tuʻufaʻatasia, e le gata i le tulaga o le sili atu ona toʻafilemu avanoa i maketi ma faʻaitiitia ai pa puipui e le o ni tau, ae faʻapea foʻi i le tulaga lautele o faiga faʻaleaganuʻu ma fefaʻatauaʻiga, lea e sili atu nai lo le WTO's. Fefa'ataua'iga Fefa'ataua'iga.

Ae ui i lea, e manaʻomia lava e le RCEP le faʻaleleia o ona tulaga faʻasaga i le isi augatupulaga o tulafono tau fefaʻatauaʻiga a le lalolagi.Pe a faatusatusa i le CPTPP ma le tulaga masani o tulafono fou tau fefaʻatauaʻiga i le lalolagi, o le RCEP e manatu e sili atu le taulaʻi i le faʻaititia o tau ma le faʻaitiitia o le tau, nai lo mataupu faʻaalia e pei o le puipuiga o meatotino tau le mafaufau.O le mea lea, ina ia mafai ona faʻatautaia le faʻaogaina o le tamaoaiga faʻaitulagi i se tulaga maualuga atu, e tatau i le RCEP ona faʻaleleia feutagaiga i mataupu faʻapitoa e pei o faʻatauga a le malo, puipuiga o meatotino tau le mafaufau, faʻatauvaʻa faʻatauvaʻa ma e-commerce.

O le tusitala o se Uso Sinia i Saina Center for International Economic Exchanges.

O le tusiga na faʻasalalau muamua ile chinausfocus ile Jan 24, 2022.

O manatu e le o atagia mai ai manatu o la matou kamupani.


Taimi meli: Mati-04-2022